Стартира  Европейската имунизационна седмица, която тази година ще се проведе

...
Стартира  Европейската имунизационна седмица, която тази година ще се проведе
Коментари Харесай

Стартира Европейската имунизационна седмица

Стартира  Европейската имунизационна седмица, която тази година ще се организира от 23 до 29 април и ще премине под мотото: „ Всяка доза има значение “.

Инициативата е на СЗО и началото е сложено през 2005 година и оттогава до в този момент тя се организира всяка последна седмица на месец април. През 2023 година Европейската имунизационна седмица е ориентирана към нуждата от възстановяване на имунизационния обсег заради регистрирания спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19.

И тази година задачата на акцията е да подсети, че имунизациите са главната причина за ограничение разпространяването на животозастрашаващи инфекциозни болести по целия свят и че навременното им слагане избавя животи. Чрез избора си да сме имунизирани, ние освен пазиме себе си, само че и нашите близки. Масовата имунизация построява групов имунитет, който от своя страна защищава хората, които не могат да бъдат имунизирани заради отслабена или  повредена имунна система. В рамките на акцията би трябвало да се обърне внимание и на децата, които са неимунизирани или с пропуск в имунизациите, което ги слага в условия на риск и ги оставя уязвими и незащитени от заразяване и боледуване от ваксинопредотвратими болести.

Всяка страна ползва избрана имунизационна политика, само че стремежът на всички страни е по безвреден и стопански ефикасен метод да предпазят популацията си от заболявания, погубили живота на стотици хора в предишното. Благодарение на имунизациите:

- Полиомиелитът в международен мащаб е намалял с 99% от 1988 година насам. Пълната имунизационна скица против полиомиелит в детска възраст обезпечава имунитет през целия живот. В България ваксини против полиомиелит се ползват през първата, втората и шестата година от живота на детето. През 2020 и 2021 година имунизационният обсег против полиомиелит в страната регистрира спад по отношение на предходните години, само че през 2022 е регистриран растеж при всички приеми.

- Прилагането на две дози ваксини против морбили обезпечават отбрана от заболяване и обвързваните с него съществени затруднения при съвсем 100% от имунизираните през целия живот. В България имунизационният обсег против морбили с първа и втора доза е неудовлетворителен, като през 2020 и 2021 година е по-нисък по отношение на предходните години. През 2022 година е регистриран растеж и при двата приема, само че все пак остава неимунно (незащитено) детското население, което е причина за пораждане и разпространяване на гърмежи от морбили в страната.

- Ваксината против хепатит Б е 95% ефикасна за попречване на зараза, развиване на хронични болести и рак на черния дроб, породени от вируса. В България имунизацията против хепатит Б се ползва на новородените още през първите 24 часа от живота им. За създаване на пожизнена отбрана е належащо приемането на още 2 или 3 дози ваксина против хепатит Б през първата година от живота.

- Почти всички случаи на  рак на маточната шийка са породени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени посредством имунизация

Прилагането на ваксини, в сходство с националния имунизационен календар, е извънредно значим развой, който стартира от самото раждане и продължава през целия живот, тъй като имунизациите оферират отбрана за всички възрасти. Имунизацията е право и отговорност на всеки.

...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР